Gepost door: robstevens | 24/05/2009

Gravin Henriëtte d’Oultremont de Wégimont

Gravin Henriëtte (Maastricht, 1792 – Aken, 1864) was de tweede vrouw van koning Willem I. Zij was hofdame van Wilhelmina, de vrouw van Willem. Wilhelmina overleed in 1837 waarna Willem haar in 1840 een huwelijksaanzoek deed.

HenrietteEen schilderij van Henriëtte d’Oultremont

Omdat de wortels van haar familie in het net afgescheiden België lagen, omdat ze katholiek was, en niet van adel, leidde het huwelijksaanzoek tot veel opschudding. Het gezeur zat deed Willem afstand van de troon en huwde haar in 1841.

Henriëtte d’Oultremont op een foto in het Alhambra in Granada, 1859.

In 1864 overleed ze. Ze werd begraven in een familiegraf bij Luik.

Gravin HenrietteGravin Henriëtte op een foto uit 1862 door Ch. Rentlinger te Parijs

biografie


Reacties

  1. Jetje Dondermond was Katholiek en Belgische. En daar een verhouding mee beginnen was niet sterk zo kort na de belgische vrijheidsstrijd.

  2. Henriëtte d’Oultremont was wel degelijk van adel. De familie d’Oultremont was een oud zuid-Nederlands adellijk geslacht en waren sinds 1731 tevens graven van het Heilige Roomse Rijk.

    Henriëtte was de dochter van graaf Ferdinand d’Oultremont de Wégimont (geboren 28 september 1760 te Luik en overleden op 14 november 1799 te Brussel) en van Johanna Susanna Hartsinck, dochter van vice-admiraal Andries Hartsinck.

    Henriëtte was geboren op 28 februari 1792 te Maastricht en overleed op 26 oktober 1864 in kasteel Rahe, in Laurensberg bij Aken. Ze werd begraven in het familiegraf te Wégimont.

  3. Er schijnen brieven te zijn van Willem I aan Henriëtte d’Oultremont en van haar aan hem. Weet iemand hoe ik daar inzage in kan krijgen? Wij maken een toneelstuk over de drie vrouwen rond Willem I.
    Première eind oktober 2013


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: