Gepost door: robstevens | 04/06/2009

Prinses Sophie

Prinses Sophie, groothertogin van Saksen-Weimar. Haar juwelen waren hoofdzakelijk afkomstig van haar moeder, koningin Anna Paulowna. Foto Louis Held, Weimar.

Prinses Sophie (Den Haag, 1824 – Weimar, 1897) was de enige dochter van Willem II en Anna Paulowna. In 1842 trouwt ze met haar neef erfgroothertog Karel (Carl) Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach. Ze kregen 4 kinderen.

prinses SophieGroothertogin Sophie omstreeks 1876 (foto Abdullah Frères, Constantinopel). Haar oudste dochter woonde toen in Constantinopel, waar haar man Duits gezant was

Ze stond bekend om haar liberale opvattingen en adviseerde hierin haar schoonvader groothertog Carl Friedrich en haar vader koning Willem II in staatkundige kwesties tijdens het revolutiejaar 1848. Ze had grote belangstelling voor muziek en letterkunde, en erfde de archieven van de schrijvers  Goethe in 1885 en Von Schiller in 1889. Na het overlijden van koning Willem III werd ze kroonprinses; mocht Wilhelmina komen te overlijden dan was prinses Sophie koningin geworden. Als politie ervaren vrouw was ze was een belangrijke steun voor de onervaren regentes Emma en de jonge koningin Wilhelmina.

Groothertogin Sophie omstreeks 1860 (foto Iconografisch Bureau)

biografie


Reacties

  1. Het scheelde niet veel (en juridisch wellicht ook juist) of Prinses Sophie was onze koningin geweest. En liberale en ontwikkelde vrouw.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: