Gepost door: robstevens | 13/06/2009

Koning Willem II

Koning Willem II als Prins van Oranje, miniatuur (Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau)

Koning Willem II (Den Haag,  1792 – Tilburg 1849), Koning der Nederlanden van 1840 tot 1849. Hij studeerde in Oxford en ging daarna met de geallieerde troepen meevechten tegen Napoleon, eerst in Spanje, en later in de slagen bij Quatre-Bras en Waterloo. Bij de eerstgenoemde slag, die twee dagen voor de beroemde slag bij Waterloo plaats vond, sneuvelde Willems favoriete paard Wexy. Dit paard is later opgezet en staat nu in de Koninklijke Stallen in Den Haag. Ook voerde Willem met zijn broer de troepen aan tijdens de Belgische veldtochten, waarbij hij kwartier maakte in Tilburg.

dodenmasker Willem IIHet dodenmasker van koning Willem II (foto R. Mulder, Paleis Het Loo)

Hij gokte veel en liet zijn vrouw na zijn dood achter met grote schulden. Zij voldeed deze door een groot deel van hun kunstcollectie (met diverse Rembrandts) te verkopen aan Rusland, waar haar broer de tsaar was. Dit vormde de basis voor de beroemde Hermitage. Een deel is sinds kort weer in Amsterdam te bezichtigen in de dependance van de Hermitage aldaar.


Prinses Charlotte (1796-1817) was het enige kind van de Engelse koning George IV. In december 1813 werd de verloving van Charlotte met kroonprins Willem bekend gemaakt. In maart 1814 werd er een verdrag gesloten over de opvolging door de eventuele kinderen van Willem en Charlotte: de oudste zoon zou koning van Engeland worden, de jongere zoon zou koning van Nederland worden. Indien er enkel één zoon zou zijn dan zou prins Frederik, Willem’s broer, in aanmerking komen voor de Nederlandse troon.

Maar Charlotte stond bekend om haar wispelturigheid. Het idee voor langere tijd op het continent te moeten vertoeven stond haar niet aan. In juni 1814 schreef zij Willem dat ze de verloving beschouwde als zijnde ‘to be totally and for ever at an end’. De hele affaire was voer voor de Engelse cartoonisten.

Nasleep: In 1816 trouwde Charlotte met prins Leopold. In 1817 stierf ze één dag nadat ze het leven had geschonken aan een zoontje dat slechts een paar uur leefde. Dit veroorzaakte een grote schok, te vergelijken met de rouw na de dood van Prins Diana. De verloskundige pleegde zelfs zelfmoord. Er was nu geen Engelse troonsopvolger meer, de broers van koning George gingen naarstig op zoek naar jonge bruiden, uiteindelijk leverde dat de later beroemde koningin Victoria op. Leopold mocht later, als goedmakertje, de 1e koning van België worden. En Willem, die trouwde in 1816 met Anna Paulowna, zus van de Tsaar van Rusland, een der machtigste mannen in Europa. Een huwelijksaanzoek van keizer Napoleon aan Anna was eerder afgewezen, dus zo slecht trof Willem het uiteindelijk niet. Ze kregen 5 kinderen.

Advertentie

Reacties

  1. Prins Diana???


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: