Gepost door: robstevens | 13/06/2009

Prinses Marianne

Prinses Marianne Foto ca. 1850.

Prinses Marianne (Berlijn, 1810 – Reinhartshausen, 1883) was een dochter van koning Willem I. Ze moest trouwen met haar neef, Albert van Pruisen. In 1845 verliet ze haar man en ging ze in Voorburg samenwonen met haar koetsier.

foto omstreeks 1875.

Als hobby componeerde ze marsen.

prinses Marianne opgebaardDe prinses op haar doodsbed.


Reacties

 1. Alhoewel Marrianne ook voor zichzelf veel geld aan kon, heeft zij ook voor de protestantse gemeenschap de buidel geopend. ( orgel kerk te Voorburg en kerk te Reinhartshausen) Een verkering met een Zweedse prins moest ze om pol. redenen afbreken en ze moest ze trouwen met een Pruis(Albert) Of we er daar al niet genoeg van hadden?
  Uiteindelijk koos zij voor een doodgewone koetsier (Johannes van Rossum) die woonde in de Dronkemanssteeg in Den Haag. Johannes was bepaald niet dronken.

 2. Marianne is begraven op de begraafplaats dicht bij haar toemalige woning. (nu conferentieoord/hotel) in Ebersbach aan de Rijn. Waar haar laatste zoon op jeudige leeftijd overleden, begraven is weet ik niet. Ook van de vader van dit kind, de koetsier van Rossum is de begraafplaats onbekend. Wel ligt er vreemd genoeg in het graf van Marianne een andere prinses van Pruisen.
  Overleden in 1944 of daar omtrent. Misschien een nakomelinge van een van Marianes kinderen en de Prins van Pruisen, van wie zij scheidde.

 3. Marianne is bijgezet in het graf van haar grote liefde Johannes van Rossem. Alleen Johannes wordt op de steen niet vermeld. Hun zoon is in de kerk van Erbach begraven.
  In Voorburg ,waar zij ook heeft gewoond, is men haar niet vergeten. Bijv. een straatnaam en het Marianneorgel in de prot.kerk.
  In de gecensureerde geschiedenisboeken wordt zij nimmer genoemd.De kon. fam. heeft haar laten vallen. Echter, in 2010 was er in Het Loo een tentoonstelling in een klein zaaltje aan haar besteed.Daar stond overigens: Marianne de enige dochter van Kon. Willem III ! Ik heb een suppost erop geattendeerd dat als men zijn schoolgeld goed besteed had, men weet dat WIII nog een dochter had(Pauline)
  Marianne was haar tijd ver vooruit en alleen om dit feit al verdient zij mijn rtespect.

 4. @ Jan Aalbertsen:
  Marianne was de dochter van Willem I, niet van Willem III


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: