Gepost door: robstevens | 13/06/2009

Prinses Pauline

prinses PaulineAquarel.

Prinses Paulina (Berlijn, 1800 – Freienwalde, 1806) was de oudste dochter van koning Willem I. Ze werd in Berlijn geboren toen haar ouders daar in ballingschap verbleven. Pauline

Vanaf 1803 woonde ze met haar familie in het Duitse Nassau. Haar grootouders woonden daar ook; de ex-stadhouder Willem V kon het goed met haar vinden.

In 1806 moest men op de vlucht voor de Fransen. De familie verhuisde naar Koningsbergen (Pruisen). Pauline werd ziek en overleed onderweg. In alle haast werd ze in Duitsland begraven, in 1911 is haar lichaam naar de grafkelder in delft overgebracht.

sarcofaag PaulineDe sarcofaag die in 1813 op de oorspronkelijke plek van haar graf werd aangebracht; op het landgoed Freienwalde bij Berlijn (Koninklijk Huisarchief)


Reacties

  1. Ik was rentelijk bezoeker van paleis Het Loo. Daar was ook een expositie over prinses Marianne. Bij een foto van haar stond: Marianne de enige dochter van koning Willem l.
    Ik heb een suppoost erop gewezen dat hij nog een dochter had nl. Pauline (1800-1806) Het zou aan de directie worden doorgegeven.
    Toch wel lullig dat een boerenlul uit de Betuwe de hooggeleerde historici hierop moest attenderen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: