Koningin Sophie (Stuttgart, 1818 – Den Haag. 1877) was de tweede dochter van de koning Wilhelm I van Württemberg en grootvorstin Catharina Paulowna van Rusland. Ze trouwde in 1839 met de latere koning Willem III. Van 1849 tot 1877 was ze koningin der Nederlanden.
Ze had een moeizame relatie met haar schoonmoeder Anna Paulowna, die tevens haar tante was. Ook haar huwelijk met Willem verliep erg moeizaam. Ze was erg geïnteresseerd in cultuur en politiek, zaken die haar man nauwelijks interesseerden.
Laatse portretfoto van koningin Sophie (Gemeentearchief Den Haag)
Koningin Sophie overleed op 58-jarige leeftijd op paleis Huis ten Bosch. Een hart- en leverkwaal hadden haar lichaam gesloopt. Conform haar wens werd zij in haar trouwjurk gehuld, omdat volgens eigen zeggen haar leven al geëindigd was op haar trouwdag.
De in haar bruidsjapon opgebaarde koningin Sophie in de groene salon van Huis ten Bosch, 1877 (foto door De La Vieter & Cie, Gemeentearchief Den Haag)
De fotografie werd gebruikt in de rouwcultus rondom de koninklijke familie: van de foto van Sophie op haar sterfbed kon het grote publiek afdrukken kopen. ‘Men had haar op een divan gelegd, precies zoals zij het zelf gewenst had, gekleed in witte zijde en bedekt met een sluier van witte tule. Witte bloemen lagen over haar heen gestrooid.’
Bron: ‘Vorstelijk begraven en gedenken, Funeraire geschiedenis van het huis oranje-Nassau’, Cees van Raak 2003.
‘De net opgekomen fotografie’ ? Die bestond al een kwart eeuw. Overigens haatte Sophie haar schoonmoeder, maar die negatieve gevoelens waren wederzijds. Er is sprake geweest van een ontbinding van haar mislukte huwelijk met Willem III, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Wel leefden Hunne Majesteiten sinds 1854 feitelijk gescheiden. Behalve jagen behoorde tot Willem’s liefhebberijen het bezwangeren van boerenmeiden.
By: Frank Soetermeer on 02/11/2009
at 10:30 pm
Het klopt dat reeds medio jaren 40 de fotografie steeds gangbaarder werd (zeker in Amerika). Ik pas de tekst aan.
Anna en Sophie hadden inderdaad een zeer grote hekel aan elkaar. Van beiden zijn daarover brieven bewaard gebleven, zie:
– Hella Haasse: Een vreemdelinge in Den Haag. Uit de brieven van Koningin Sophie (1984).
– S.W. Jackman: De Romanov relaties. Uit de privé-correspondentie van Anna Paulowna (1987).
By: robstevens on 03/11/2009
at 12:16 am
Koningin Sophie was volgens de geschiedschrijvers een aimabele, zielige vrouw met een bloedhond van een echtgenoot.Prins Frederik had medeleven met haar.Vooral de dood van haar zoon Maurits heeft haar zwaar aangegrepen.In de dood vond zij na alle vernederingen pas rust.
By: Jan Aalbertsen on 01/02/2011
at 3:42 pm