Gepost door: robstevens | 14/06/2009

Kroonprins Willem

willemCarte de visite (CDV)

Prins Willem (Den Haag, 1840 – Parijs, 1879) was vanaf 1849 kroonprins der Nederlanden. Hij was een koppige en tegendraadse leerling. Na zijn 18e verjaardig nam hij zitting in de Raad van State en was hij een veelgeziene figuur, die enthousiast aan het uitgaansleven deelnam. Tegelijkertijd had hij deel aan de representatieve taken van het vorstenhuis. Hij was opperbevelhebber van het leger bij de mobilisatie van 1870-1871.

kroonprins Willem in huzarenkledijCarte de visite (CDV)

Hij wilde trouwen met gravin Mathilde van Limburg Stirum. Zijn vader weigerde Willem’s huwelijksplannen echter goed te keuren, waarna hij zich in het nachtleven van Parijs stortte.

kroonprins willemCarte de visite (CDV)

Hij geeft zich over aan drank, dans, gokken en vrouwen, vaak samen met de latere Engelse koning Edward VII.

De kroonprins in zijn Parijse jaren

Eind mei werd de prins ziek. Zijn adjudant zocht hem nog op in Parijs, maar verder zaten alleen zijn broer Alexander en prinses Mathilde Bonaparte, een nicht van zijn moeder Sophie, aan zijn ziekbed.

sterfbed kroonprins WillemDe prins op zijn sterfbed (in de eetzaal van het paleis aan de Kneuterdijk), juni 1879 (Gemeentearchief Den Haag)

Op 11 juni overleed de prins, volkonen berooid, aan een combinatie van pleuritus, bronchitus en longontsteking.

begrafenisstoet prins WillemBegrafennisstoet te Delft, 26 juni 1879.

Per trein wordt zijn lichaam naar Nederland vervoerd, begeleid door zijn huilende broer Alexander. Na te zijn opgebaard in Den Haag wordt hij begraven te Delft.

Update februari 2014 (met dank aan Wouter Korst):

WK(pm)b

Advertentie

Reacties

  1. Wiwil is een der meest tragische figuren uit onze geschiedenis. “Vader” Willem 3 keurde een huwelijk van zijn zoon met Mattie van Limburg Stirum zonder meer af. Wat Wiwil toen niet wist, was dat Mattie zeer hoogstwaarschijnlijk zijn halfzuster was.
    Dat hij daarna doorsloeg in Parijs met o.a. Bertie van Hannover (Edward 7 ) is minder zijn schuld, maar meer de schuld van het systeem.

    • Inteelt is iets wat niet ongewoon was in koninklijke gezinnen. Zijn vader was nota bene met een nicht van hem getrouwd. Ik denk niet dat de reden dat zij mogelijkerwijs zijn half-zus zou zijn de reden is. Wat de reden wel is …? Ik vermoed dat haar familie van een te lage afkomst is.

  2. Kroonprins Willem in ca 1870 in het geheim, en zonder van wie dan ook toestemming te vragen, in Parijs getrouwd met barones Agatha van Lynden. Kroonprins Willem is volledig van het pad afgeraakt omdat zijn vader koning Willem III en een kliek Nederlandse adel, waaronder de oom van Agatha van Lynden, hem zijn vrouw Agatha en hun beider dochter afhandig maakten. De oom van Agatha van Lynden heeft als dank voor deze “goede” daden daarvoor later van Emma verkregen dat hij zijn baronnentitel mocht omwisselen voor een graventitel. Zowel Beatrix en consorten, als heel adellijk Nederland kent dit verhaal.

  3. […] https://koningshuis.wordpress.com/2009/06/14/kroonprins-willem/ […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: