Gepost door: robstevens | 14/06/2009

Prins Alexander

prins AlexanderFoto van prins Alexander met hoge hoed en geweer, 1846. Deze daguerreotypie (daguerreotype) is, met de afbeelding van prins Maurits & Willem,  waarschijnlijk de oudste foto van leden van het Koninklijk Huis (Koninklijk Huisarchief).

De tekenaar C. Bentinck heeft een tekening naar dit daguerreotypie portret van Prins Alexander gemaakt, die vervolgens door J.D. Steuerwald is gelithografeerd.

Litho door J.D. Steuerwald naar C. Bentinck naar bovenstaande daguerreotypie (NB daguerreotypieën laten altijd het onderwerp van de foto in spiegelbeeld zien)

Prins Alexander (Soestdijk, 1818 – Funchal, Madeira, 1848) was de tweede zoon van koning Willem II. Hij was de lievelingszoon van zijn ouders omdat zij hem stabieler achtten dan zijn oudere broer. Hij diende als luitenant-generaal en inspecteur der cavalerie.

Alexanderschilderij

Toen hij in 1830 in noodweer per koets naar Den Haag reed werd de weg in het Haagse Bos versperd door omgewaaide bomen en ging hij te voet verder. Hij werd geraakt door vallende takken en  moest bewusteloos naar Huis ten Bosch gedragen worden. Sindsdien sukkelde hij met zijn gezondheid. In 1840 werd tuberculose bij hem geconstateerd en ging hij ter verpleging vanwege het klimaat naar het eiland Madeira, waar hij in 1848 stierf.

1848Gezicht op Funchal, Madeira, 1848. Potloodtekening van Victor baron de Constant Rebecque, chef van de staf van prins Alexander.


Reacties

 1. Waar precies was de prins op Madeira? Hoe kunnen we dat achterhalen? Funchal alleen is niet genoeg. De meeste mensen die ziek waren gingen naar Monte bij Funchal. Was hij bij Engelsen in huis? Ik woon op Madeira en vrijwel niemand weet dat hij hier was. Zou graag meer details willen weten. Bedankt.

  • Dat zal lastig te achterhalen zijn. Verder dan ‘een villa in het voorgebergte boven Funchal’ kom ik ook niet. Ik heb wel bovenstaande tekening gevonden. Hij is daar meerdere malen bezocht door de Engelse koningin-weduwe Adelheid en haar zus Ida. In 1855 bezoekt de latere koning Willem III de villa waar zijn oom 7 jaar eerder gestorven is.

  • love you lot’s aunt emke, always as clever as ever! miss madeira and my family. xx

  • Funchal, Madeira, Portugal
   20 feb 1848

 2. Apart, die foto. Heb ik nog nooit gezien, alleen de prent die ervan gemaakt is. Waar komt deze foto uit?

  • Dank je voor de reactie. Ik wist niet van het bestaan van de prent af, ik heb hem ondertussen gevonden en erbij gezet. De foto staat in de ‘Encyclopedie van het Koninklijk Huis’ (Winkler Prins, 2005) pagina 150 (onder de J van Jacht), en is afkomstig uit het Koninklijk Huisarchief, Den Haag. Hij is blijkbaar in 1996 tijdelijk tentoongesteld, want achter in het boek ‘Uit Koninklijk Bezit’ (M. Loonstra, 1996) pagina 223 wordt de daguerreotypie vermeld (maar niet afgebeeld).

 3. Het is: omgewaaide BOMEN of afgewaaide TAKKEN. Maar niet: OMgewaaide takken.

  • sorry. Ik heb het aangepast.

 4. Bovenstaande foto`s zijn van voor 1849, het sterfjaar van koning Willem II. Ik vroeg me af of er geen foto`s zijn van koning Willem II?

  • Nee, foto’s van Willem II, of een vermelding daarvan in archieven of boeken, ben ik helaas nergens tegengekomen.

 5. Within the last quarter of a century a villa adjoining Funchal has successively received Prince Alexander of Holland, Adelaide queen-dowager of England, the Duke of Leuchtenberg, the ex-empress of Brazil, and the empress of Austria.
  The gallery of geography: a pictorial and descriptive tour of the world, Volume 2

  Thomas Milner 1872 p938

 6. http://www.love-madeira.com/quinta-vigia-funchal.html

  • Thank you!!

 7. Tessa, in 1855 was Willem III al koning.

 8. luv u aunt emke from south africa


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: