Lodewijk

Natuurlijk mogen wij Lodewijk Napoleon (1778-1846) niet vergeten, deze man heeft veel voor Nederland gedaan tijdens zijn korte regeerperiode begin 19e eeuw (1806-1810).

Lodewijk BonaparteKoning Lodewijk Napoleon

En zijn (niet liefhebbende) vrouw:

Koningin HortenseKoningin Hortense (met Napoleon Karel)

Hortense (1783-1837) was de dochter van Joséphine de Beauharnais, de eerste vrouw van keizer Napoleon (de broer van Lodewijk). Haar vader was in 1794 gestorven onder de guillotine. In 1796 trouwde de 26-jarige Napoleon met de 33-jarige Joséphine. In 1802 werd ze uitgehuwelijkt aan Lodewijk.

En met zijn tweede zoon, Lodewijk II:

Lodewijk met zijn tweede zoon

Lodewijk en Hortense hadden drie zonen:

De eerste (Napoleon Karel, 1802) overleed op 4-jarige leeftijd in Den Haag op 4 mei 1807. Hij was de kroonprins van 1806 tot 1807.

De tweede (Napoleon Lodewijk, 1804) werd door zijn vader tot opvolger benoemd toen deze door ruzie met zijn broer ( keizer Napoleon) moest aftreden. Enige dagen later werd Nederland per decreet bij Frankrijk ingelijfd. Napoleon Lodewijk was daardoor van 1 juli tot 9 juli koning Lodewijk II van Holland. Toen hij in 1831 samen met zijn jongere broer deelnam aan een opstand tegen het Pauselijke Gezag in Italië stierf hij onverwacht aan roodvonk. Hij bleef kinderloos.

De derde (Karel Lodewijk Napoleon, 1808) werd later keizer van Frankrijk onder de naam Napoleon III. Hij overleed vlak na zijn smadelijke nederlaag in de Frans-Duitse oorlog, in 1873. Zijn enige zoon (Napoleon Eugène Lodewijk) werd in 1879 tijdens een expeditie door Zoeloe’s in een hinderlaag gelokt en door 18 speren doorboord. Hij overleed kinderloos.


De kerk van Saint-Leu-la-Forêt

In 1804 kocht Lodewijk 2 kastelen in de gemeente Saint-Leu-la-Forêt (20 km ten noorden van het centrum van Parijs). Na zijn troonsafstand woonde hij in ballingschap in Italie. Daar trouwde hij, na het overlijden van Hortense, in 1838 met de 16-jarige markiezin Julia Livia Strozzi. Op 25 juli 1846 overleed hij in Livorno (Italië) aan een beroerte.

De tombe van Lodewijk Napoleon

Hij werd begraven in de 17e eeuwse kerk van Saint-Leu-la-Forêt, waar ook zijn zonen Napoleon Karel en Napoleon Lodewijk liggen.

Grafmonument in het koor van de kerk. De drie hoofden zijn van zijn twee zoons en zijn vader Karel.

Reacties

  1. enkele jaren geleden was ik met mijn zus in saint leu la foret.we wilden het graf van lodewijk napoleon bekijken,maar helaas was de kerk gesloten en niemand kon ons helpen aan de openingstijden.weet iemand,wanneer de kerk geopend is?

    • Goede vraag, ik zou ook graag eens willen gaan kijken!

  2. wanneer is de kerk geopend,om het graf van lodewijk napoleon te bezichtigen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: