Gepost door: robstevens | 14/06/2009

Koningin Anna Paulowna

Anna Paulowna

De enige foto van de koningin, genomen in 1855/1856 in Sint Petersburg tijdens haar reis naar Rusland vanwege de inhuldiging van haar neef Alexander tot tsaar (collectie Koninklijk Huisarchief).

Anna Paulowna (Sint Petersburg, 1795 – Den Haag, 1865) was de dochter van tsaar Paul I (Paulowna betekent ‘dochter van Paul’), en de zus van tsaar Alexander I. In 1809 deed Keizer Napoleon een huwelijksaanzoek, het werd wegens haar jeugdige leeftijd afgewezen. In 1816 trouwde ze met de latere koning Willem II. In 1840 werd ze koningin der Nederlanden.

Carte de visite (CDV)

Na het overlijden van Willem in 1849 bracht ze haar dagen voornamelijk op paleis Soestdijk en op het Haagse buitenverblijf Buitenrust (inmiddels afgebroken, daar staat nu het Vredespaleis) door.

kamerZitkamer van Anna Paulowna zoals deze er omstreeks 1870 moet hebben uitgezien (foto ca. 1930)

kroonprinsesAnna Paulowna toen ze nog Prinses van Oranje was

Daar deed ze veel aan liefdadigheid.

Kopie van anna p 001De koningin-weduwe bezoekt omstreeks 1850 een door haar opgericht naaischooltje in Scheveningen (naar een houtgravure door F. Becker in het rouwnummer van de Hollandsche Illustratie, 1865)

Zo richtte ze in Scheveningen een werkschool op voor behoeftige meisjes. De meisjes leerden er naaien en mochten een deel van het naaiwerk houden, de rest werd uitgedeeld aan arme Scheveningse gezinnen. Anna woonde altijd de opening en sluiting van het schoolseizoen bij.

De rouwstoet op de Scheveningseweg, 17 maart 1865 (naar een houtgravure in het Nederlands Magazijn, 1865)

Ze stierf op 1 maart 1865. De rouwstoet trok veel bekijks.

.


.

Ten behoeve van de tentoonstelling ‘Royal Class’ deze zomer in het Utrechtse Spoorwegmuseum (15/4-5/9) wordt door decorbouwer Dirk Kloosterboer in Purmerend de koninklijke wagon van Anna Paulowna nagebouwd.

Replica van het rijtuig van Anna Paulowna (foto S. Careman, AD 26-2-2010)

Het salonrijtuig werd oorspronkelijk in 1864 door de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij gebouwd. Anna heeft er nooit ingezeten, vlak voor het gereedkomen werd ze ziek. Prins Frederik heeft wel vaak met de wagon gereisd.

Aankomst van de Koninklijke familie op het paleis-perron van het Loo in 1887 (Koninklijk Huisarchief)

Op dit moment dateert het oudste koninklijke treinstel in het Spoorwegmuseum uit de jaren 50 van de vorige eeuw, alle voorgaande rijtuigen zijn verloren gegaan.

Advertentie

Reacties

  1. anna paulowna was super mooi en ze lijkt me een goeie koningin!
    maar ik heb haar nog nooit mee gemaakt!

  2. De jeugdige foto wat beschreven staat als ‘Anna toen ze nog prinses van Oranje was’ is Anna niet. Dat is haar zus Catharina 😉

    • De afbeelding komt uit ‘Gedenkuitgave naar aanleiding van de 100ste sterfdag van Anna Paulowna op 1 maart 1865’ (Europese Bibliotheek, Zaltbommel, 1965) maar ik geef toe dat het inderdaad net zo goed haar zus kan zijn, ze lijken erg op elkaar!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: